© Rootsville.eu

Blues Caravan 2024 (Eric Johanson-Katarina Pejak-Alastair Greene)
tiltle: Live
music: Blues
release date: september 20, 2024
label: Ruf Records
info artist: Eric Johanson - Katrina Pejak - Alastair Green

© Rootsville 2024


Het is inmiddels 19 jaar geleden dat labeloprichter Thomas Ruf voor het eerst drie muzikanten onder contract naar zijn platenmaatschappij stuurde voor een gezamenlijke tournee als Blues Caravan: Sue Foley, Candye Kane en Ana Popovic. Voor de editie van 2024 van deze pakketreis viel deze taak toe aan Katarina Pejak, Eric Johanson en labelnieuwkomer Alastair Greene, die, net als in voorgaande jaren, ook werden ondersteund door een tweekoppige ritmesectie.

De optredens volgden het beproefde patroon, d.w.z. na een gezamenlijke opening speelde elk van de drie een eigen set met nummers uit hun respectievelijke repertoire, voordat ze allemaal weer op het podium verzamelden voor de finale om het optreden af ​​te ronden met een andere gezamenlijke uitvoering van nummers zoals Dr. John's voodoo-anthem "I Walk On Guilded Splinters" of de Elmore James-cover "One Way Out", die een integraal onderdeel is van het live-repertoire van de Allman Brothers.

Dat was ook het geval in april 2024 in de Blues Garage in Isernhagen bij Hannover, waar het optreden van het trio werd opgenomen voor deze cd/dvd-set, met 16 tracks op de cd en 27 nummers op de dvd dankzij de hogere opslagcapaciteit. Die avond in april begonnen ze met de Robert Johnson-klassieker "Come On In My Kitchen", die ze samen speelden, en daarna was het de beurt aan Katarina Pejak om de eerste soloset te spelen. De zangeres, toetseniste en songwriter uit Belgrado speelde haar eigen materiaal en een versie van de Pink Floyd-klassieker "Money" op haar setlist, die ook te vinden is op haar studioalbum "Pearls On A String", dat aan het begin van de tournee werd uitgebracht.

Hoewel Pejak in 2019 al ervaring had opgedaan met Blues Caravan, was de deelname van haar collega's aan de tour een primeur voor beiden. En hoewel haar huidige release haar tweede studioalbum bij Ruf Records markeert na "Roads That Cross" uit 2019, zijn zowel Johansons "The Deep And The Dirty" als Greene's "Standing Out Loud" hun labeldebuut. En Pejak verschilt ook qua stijl van de twee, want hoewel ze meestal de neiging heeft om zachtere tonen te cultiveren, geven zowel de in Louisiana geboren Johanson als de in Californië geboren Greene, ooit onder andere de tourgitarist van Alan Parsons, de voorkeur aan gitaargeluiden van een zwaardere soort, verrijkt met veel vervorming. Voorbeelden hiervan op deze concertopname zijn Johansons krachtig groovende "Undertow" en Greene's riff-gedreven "Am I To Blame?". Het is niet alleen op deze tracks dat beide blijken representatief te zijn voor bluesrock waarin de nadruk voornamelijk op de tweede lettergreep van het woord ligt.

Last but not least wisten drummer Christin Neddens en bassist Tomek Germann, beiden professionals, in hun spel rekening te houden met de verschillende stijlkenmerken van de drie tourhoofdrolspelers.

tracks CD:

01 Come On In My Kitchen
02 Jeremy’s Boat
03 Notes On Boredom
04 Excuses
05 Money
06 Undertow
07 Familiar Sound
08 Galaxy Girl
09 Changes The Universe
10 Standing Out Loud
11 Only Do
12 Rusty Dagger
13 Am I To Blame?
14 I Walk On Guilded Splinters
15 Evil
16 One Way Out